Vrijheid

Magie

Een binding met de natuur voelde ik altijd al, maar deze werd nog sterker toen ik echt aangewezen was op mezelf. In mijn rugzak mijn eten, kleding, slaapspullen en mijn tentje. Verder alleen natuur om me heen. Magisch! De relatie die ik sindsdien voel met de aarde en de kosmos neem ik voor altijd met me mee. Op een trektocht of tijdens een wandeling door een park. Overal is de magie en verbinding met de aarde voelbaar.

 

Wijsheid

Mijn droom is dat de band met de natuur kan worden hersteld. Dat wij mensen weer verbinding en diep respect voelen voor onze planeet en ervaren dat wij daar een onderdeel van uitmaken. Zou meebewegen op het ritme, de schoonheid en harmonie van de natuur zorgen voor intelligentere keuzes in samenleven, waarin de wijsheid van de wildernis wordt meegenomen?

 

Wildernisgids

In wilderniswijsheid staat de link met natuur centraal. Zoals Tich Nhat Hanh het verwoordt: Falling in Love with Mother Earth. Daarnaast deel ik mijn kennis en ervaring over navigeren met kaart en kompas, eetbare planten en dierensporen herkennen, vuur maken, de basis van weerkunde en wat een geschikte uitrusting is voor een trekking in de zomer en winter.

 

Passie voor natuur, muziek en educatie

Mijn werkzame leven begon ik als professioneel hoboïst. Na mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in Berlijn speelde ik in diverse orkesten. Toen ik kinderen kreeg besloot ik het onderwijs in te gaan. Ik heb lesgegeven, onderwijsmateriaal geschreven en trainingen gegeven aan docententeams. Daarna volgde ik de ECHA-opleiding aan de Radbouduniversiteit en werd ik specialist begaafdheid in het onderwijs. In wilderniswijsheid combineer ik mijn passies voor natuur, muziek en educatie.

De wildernis, een school om af te leren

 
Mijn liefde voor leren en voor lesgeven is groot. In het boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy las ik een zin die mij inspireerde. De jongen in het boek vraagt zich af of er een school is waar je kunt ‘afleren’. Wat zou ik willen afleren? En waar zou deze school zijn voor mij?

Op onze scholen voert denken de overhand.
En denken voedt emoties.
Ons machtige intellect heeft ons gebracht
naar de wereld waarin we nu leven.
In de wildernis kun je leren:
om ook zonder denken waar te nemen,
om emoties niet te voeden met gedachten.
In de wildernis kun je ervaren:
dat er een stille ruimte is tussen je gedachten,
dat je verbonden bent met alles om je heen.
Denken maakt maar een klein onderdeel uit
van een ontzaglijk veel grotere intelligentie
De wijsheid van de wildernis.

It’s a medicine

Ik vertelde een Zweedse vrouw hoe geweldig ik de ruimte, stilte en natuur vond in haar land. Zij antwoordde: ‘Yes, it’s our medicine.’ Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer bekend over de helende werking van in de natuur zijn.

mullerthal-trap-in-rots

Word jij ook blij van buiten?

Ga mee op een trekking, weekend of wandeling

 

Onderwijs is voor mij een vonkje overbrengen. Inspireren, verwondering oproepen en dan moeite doen om ergens in te groeien. Als je iets leert of ergens in wilt groeien, ben je vaak eerst bewust onbekwaam en dat is niet altijd een fijn gevoel. Maar de voldoening als je doorgezet hebt en iets voor elkaar hebt gekregen is echter zo waardevol! Het zorgt ervoor dat je wilt blijven leren en groeien.

Verwondering – op eigen kracht – vreugde`

Precies hetzelfde geldt voor wildernistrekkingen. Natuur kan inspireren, verwondering oproepen. Op een trekking ervaar je waarschijnlijk ook een lastige fase, waarbij je misschien lichamelijke pijntjes voelt en je gedachten je vertellen dat je comfortabel thuis op de bank wilt zitten. Je gaat echter door deze fase heen als je doorstapt. Het gevoel van mentale en fysieke voldoening is vervolgens zo waardevol. Net als het ervaren van de stille ruimte tussen je gedachten, waardoor je de verbinding voelt met de natuur. Het zorgt ervoor dat je van de aarde gaat houden en weer naar buiten wilt als je thuis bent.

mullerthal-trap-in-rots